Crypto vs. spaarrekening: Wat is de beste optie?
Crypto vs. spaarrekening: Wat is de beste optie?

Crypto vs. spaarrekening: Wat is de beste optie?

Inleiding

In de afgelopen jaren is de wereld van cryptocurrency exponentieel gegroeid, waardoor het voor beginners zowel opwindend als overweldigend kan zijn om in te stappen. Met een scala aan digitale valuta’s en een voortdurend veranderend landschap van handelsplatforms en strategieën, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Maar maak je geen zorgen! Dat je geen econoom hoeft te zijn om te starten met Crypto kan je hier alvast ontdekken.

Wat is Cryptocurrency?

Laten we beginnen met de basis. Cryptocurrency is een vorm van digitale of virtuele valuta die gebruikmaakt van cryptografie voor beveiliging en transacties. In tegenstelling tot traditioneel geld wordt cryptocurrency niet uitgegeven of gereguleerd door een centrale autoriteit, zoals een bank of overheid. In plaats daarvan wordt het gedecentraliseerd en beheerd via blockchain-technologie.

Populaire Cryptocurrencies

Er zijn duizenden verschillende cryptocurrencies op de markt, maar enkele van de meest bekende zijn:

 1. Bitcoin (BTC): De allereerste cryptocurrency, gelanceerd in 2009 door een mysterieuze persoon of groep met het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Bitcoin wordt vaak gezien als de “gouden standaard” van cryptocurrencies.
 2. Ethereum (ETH): Een platform voor gedecentraliseerde applicaties (dApps) en smart contracts, waardoor ontwikkelaars nieuwe projecten kunnen bouwen bovenop de blockchain van Ethereum.
 3. Ripple (XRP): Ontwikkeld met als doel snelle en goedkope grensoverschrijdende betalingen mogelijk te maken voor financiële instellingen.
 4. Litecoin (LTC): Ontworpen als een lichtgewicht versie van Bitcoin, met snellere transactietijden en een andere mining-algoritme.

Hoe cryptocurrency verhandelen

Nu je een idee hebt van wat cryptocurrency is en enkele van de belangrijkste spelers op de markt kent, laten we eens kijken naar hoe je kunt beginnen met handelen in crypto:

 1. Kies een handelsplatform: Er zijn tal van online handelsplatforms waar je cryptocurrency kunt kopen, verkopen en verhandelen. Populaire opties zijn onder meer Binance, Coinbase, Kraken en Bitfinex. Doe wat onderzoek om het platform te vinden dat het beste past bij jouw behoeften en ervaringsniveau. Wil je het laagdrempelig opstarten? Ik heb een Revolut bankrekening open gedaan dat gewoon goed is voor van alles zoals cashbacks, reisverzekering en goedkoper op hotel gaan. Je leest alles over Revolut hier.
 2. Open een account: Nadat je een handelsplatform hebt gekozen, moet je een account aanmaken. Dit omvat meestal het verstrekken van enkele persoonlijke gegevens en het verifiëren van je identiteit.
 3. Financier je account: Voordat je kunt beginnen met handelen, moet je geld storten op je handelsaccount. Dit kan doorgaans worden gedaan via bankoverschrijving, creditcard of andere betalingsmethoden, afhankelijk van het platform. Dit kan al vanaf €1!
 4. Doe onderzoek: Voordat je begint met handelen, is het belangrijk om wat onderzoek te doen naar de verschillende cryptocurrencies en markttrends. Begrijp de basisprincipes van technische analyse en fundamentele analyse om weloverwogen beslissingen te nemen.
 5. Begin met Handelen: Zodra je account is gefinancierd en je wat onderzoek hebt gedaan, kun je beginnen met handelen. Dit omvat het kopen en verkopen van cryptocurrencies op basis van prijsbewegingen en markttrends.

Omdat ik, net zoals jij waarschijnlijk, helemaal nog niets wist over Crypto, ben ik op zoek gegaan naar laagdrempelige manieren om hierover bij te leren. Ik heb momenteel al meer dan een jaar een lopend membership bij The Money Matrix, waar je niet alleen wijzer wordt over Crypto en aandelen maar ook verschillende andere masterclasses kan vinden van huisonderwijs (die ik zelf gegeven heb :p) tot verhuizen naar het buitenland.

Je kan ook een gratis cursus volgen in de Bitcoin & Technische analyse academy van Madelon Vos! Als sinds 2013 actief in de wereld van financiën en bezitter van het grootste financiële youtube kanaal van de Benelux een echte krak in het vak. Met al meer dan 25.000 tevreden cursisten is het gratis volgen van dit traject dus echt een buitenkans.


Geld voor jezelf laten werken:
Cryptocurrency vs. Spaarrekening

Cryptocurrency

Investeringen in cryptocurrency bieden het potentieel voor hoge winsten op de lange termijn. Hier zijn enkele voordelen:

 1. Hoog rendement: In tegenstelling tot spaarrekeningen, waar de rentetarieven vaak laag zijn, kunnen investeringen in cryptocurrency aanzienlijke rendementen opleveren. Sommige mensen hebben aanzienlijke winsten behaald door vroeg te investeren in opkomende cryptocurrencies.
 2. Decentralisatie: Cryptocurrency wordt gedreven door blockchain-technologie, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit. Dit kan resulteren in meer financiële vrijheid en minder afhankelijkheid van traditionele financiële instellingen. Met andere woorden als de banken failliet gaan, als ineens iemand beslist om je geldopname te begrenzen of zelfs je rekening af te sluiten, ben jij je geld kwijt.  Bij Crypto en aandelen ben jij zelf aan het roer.
 3. 24/7 Markten: De cryptocurrency-markten zijn 24/7 open, wat betekent dat je op elk moment van de dag kunt handelen. Dit biedt flexibiliteit en kansen voor actieve handelaren. Bij aandelen ben je gebonden aan het openen en sluiten van de beurs.

Spaarrekening

Hoewel spaarrekeningen over het algemeen als veiliger worden beschouwd, hebben ze enkele nadelen in vergelijking met cryptocurrency:

 1. Lage rendementen: De rentetarieven op spaarrekeningen zijn de afgelopen jaren historisch laag geweest. Dit betekent dat je weinig rendement op je spaargeld kunt verwachten, wat kan resulteren in een verlies van koopkracht door inflatie. De inflatie wordt ook steeds groter wat dus wilt zeggen dat jouw euros elke dag minder waard worden zolang ze op de bank staan.
 2. Beperkte flexibiliteit: Met spaarrekeningen heb je over het algemeen beperkte flexibiliteit. Je geld staat vast voor een bepaalde periode en het kan moeilijk zijn om toegang te krijgen tot je spaargeld wanneer je het nodig hebt.
 3. Inflatierisico: Spaarrekeningen kunnen kwetsbaar zijn voor inflatie. Als de rentetarieven lager zijn dan de inflatie, kan je koopkracht in de loop van de tijd afnemen. Zoals nu het geval is.

Conclusie

Het laten werken van geld voor jezelf door middel van investeringen in cryptocurrency kan potentieel hogere rendementen opleveren in vergelijking met traditionele spaarrekeningen. Echter, het komt met een hoger risico en volatiliteit. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren, onderzoek te doen en alleen te investeren wat je bereid bent te verliezen. Voor degenen die bereid zijn om risico’s te nemen en de markt actief te volgen, kan cryptocurrency een aantrekkelijke optie zijn om hun financiële doelen te bereiken en hun geld voor hen te laten werken.

Tips voor Beginners

Hier zijn enkele handige tips voor beginners die net beginnen met crypto trading:

 • Begin met kleine bedragen en bouw geleidelijk aan je ervaring op.
 • Diversifieer je portefeuille om risico’s te spreiden.
 • Houd emoties onder controle, een luie investeerder is een betere investeerder
 • Wees op je hoede voor oplichting en phishing-pogingen.
 • Oefen geduld en wees bereid om te leren van zowel successen als mislukkingen.

Niet alleen voor economen

Je hoeft echt geen econoom of geleerde te zijn om te kunnen ’traden’ in Crypto. En je kan het jezelf ook echt makkelijk maken. Je bent eigenlijk beter een luie investeerder dan een actieve. Want investeren op zich is niet riskant, het menselijk gedrag wel. *Dixit een quote uit het boek ‘Freedom Unlocked‘ van Kim de Graeve.*
Je kan je ook aansluiten op informatieplatformen zoals bijv Beursduivel. Daar krijg je gewoon elke dag advies van de beste traders.
Je kan nu 3 maanden profiteren van dit platform voor maar €19,95.


crypto voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *